onsdag 6. april 2011

Masaikrigerne som lærte å lese

På slettene utenfor den lille byen Loitokitok bor det mange masaier som aldri besøker tettsteder. De lever sitt tradisjonelle liv for seg selv med sine kuer og sine dyr. Av kuene får de melk og blod, og det er dette de lever av. Masaiene har en rekke merkelige skikker. Noen skikker er ufarlige, mens andre skikker er ganske så ille. Polygami og tvangsgifte av unge jenter er noen eksempler på sistnevnte.

Når masaiene når ungdomsalderen kommer manndomsprøven. Om de skal bli en ekte masaikriger må de drepe en løve eller et menneske. Nå er det ikke lenger lov å drepe løver, men noen sniker likevel seg til et drap på dette store kattedyret. Samson har selv drept en løve og dette betyr visst mye for masaiene. Mange merkelige ting fortalte masaiene om i møtene.

Flere av pastorene har aldri satt sine ben inne på en skole. De kunne hverken lese eller skrive. Flere av pastorene syns dette var leit. Man må jo kunne lese i Bibelen om man ønsker å være pastor. En store gruppe av disse analfabetene dro sammen med Samson til et avsidesliggende sted og levde der i faste og bønn. De ba innstendig til Gud om åndens ledelse og kunnskap til å kunne lese. Etter flere dager fikk en av pastorene en åpenbaring om at han skulle kunne lese i Bibelen. Samme kveld eller dagen etter kunne han plutselig lese i sin masaibibel. De andre pastorene opplevde også det samme i disse dagene i bønn.

Vår fjerde nordmann Pastor Sprakehaug fra Ålesund var litt skeptisk. 
-Jeg er som Thomas, sa han. Jeg må sjekke dette.
En av pastorene leste derfor på kommando mens Pastor Sprakehaug sto over ham. 
Dette mirakelet er kjent i området. Dette folket og disse pastorene var helt spesielle. De aller fleste masaier har brennemerker på kinnene og øreflippene er meget store. Noen tvinner rett og slett øreflippene over hele øret. Vi føler oss meget langt hjemmefra, men mobildekningen er bra, USB-bredbåndet fungerer greit, men når vi går ut så er det helt mørkt. Vi er rett og slett i villmarken, men på møtene blir vi hilst velkommen som brødre og søstre. VI hilser på alle om og om igjen. Dette er et godt, men underlig folk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar